Какво е маркетинг на съдържанието и как може да помогне на вашия бизнес да привлече повече клиенти?

Какво е маркетинг на съдържанието?
Маркетинг, който се опитва да привлече клиенти чрез разпространение на информационно съдържание, потенциално полезно за целевата аудитория, а не чрез рекламиране на продукти и услуги.
Информационото съдържание е публикация в блог, статия, видеоклип, набор от публикации в социалните медии, уебинар, подкаст или нещо друго. Важното не е формата, а фактът, че е пълен с информация, която е „потенциално полезна за целевата аудитория“.
Идеята е, че като предоставяте на хората безплатна информация, която е полезна, може би дори забавна, вие ги превръщате от непознати във фенове. Ако наистина харесват вашите неща, те могат да ги споделят с приятелите си, като ви дадат още по -широк обхват и ще бъдат по – възприемчиви, когато предложите вашата оферта.
Да предположим, че управлявате малко студио за уеб дизайн и искате да привлечете нови клиенти. Ето как подходът с маркетинг съдържание ще се различава от традиционния подход:
Традиционен маркетинг
При традиционния маркетингов подход ще създадете реклама и ще платите, за да я покажете на вашите потенциални клиенти. В този случай рекламата Ви може да е следната:
Търсите свеж дизайн на уебсайт на страхотна цена?  Само за ограничен период от време, вземете 10% отстъпка от всички дизайнерски работи.
Традиционният маркетинг е да застанете пред потенциалните си клиенти и да се опитате да ги убедите да изберат вас. Това е много директно и ако сте достатъчно убедителни, това може да доведе до незабавни продажби, но ако не привлечете вниманието на хората, те просто ще подминат.
Подходът на маркетингът на съдържанието е много различен. По-скоро става въпрос за игра в дългосрочен план. 
В този случай може да започнете да публикувате статии на вашия уебсайт или блог, като предоставяте на собствениците на малък бизнес полезна информация за неща като елементите на добрия дизайн на уебсайта, грешки, които трябва да избягвате при настройването на уебсайт и др. 
След това популяризирате тези статии, за да привлечете читателите към вашия блог, и в края на всяка статия поставяте форма за събиране на имейли, като в замяна им предоставяте нещо полезно и стойностно, което ще получат в замяна на имейла.
След като се регистрират, вие продължавате с поредица от имейли, предоставящи по -полезна, безплатна информация, като след няколко имейла, изпращате вашата оферта.
Дори на този етап съотношението все още е нещо като 80% или 90% безплатна информация и 10% или 20% самореклама.
Това е само пример, разбира се – има много различни стратегии за маркетинг съдържание, използващи различни медии, и по -късно  ще разгледаме някои стратегии за маркетинг съдържание.
Целта за сега е да ви покажа, че подходът на маркетингът на съдържанието е много по – малко директен от традиционния маркетинг. Вместо да молите непознати да  купят вашия продукт или услуга, вие се опитвате първо да изградите доверие с тях. 
Новото е, че промените в технологиите, съчетани с промените в потребителските предпочитания, дадоха на маркетинга на  съдържанието някои предимства пред традиционния маркетинг, и в резултат на това той стана много по -широко използван. 
Нека да разгледаме някои от тези предимства.
 1.Защо да използвате Маркетинга на съдържание?
Както видяхме, маркетинга на съдържанието е доста индиректен подход. Така че защо да отделяте време да го правите? Какво може да направи за вашия бизнес? 
 • Хората мразят рекламите
Те искат полезна информация, която точно маркетинг съдържанието има за цел да предостави.
 • Вашите фенове стават ваши рекламодатели
Ако създавате неща, които впечатляват читателите или зрителите, те ще ги споделят с приятелите си, като ви дават много по -широк обхват без допълнителни инвестиции. В редки случаи публикация или видеоклип могат да „станат вирусни“, да достигнат до огромен брой хора, което би струвало цяло състояние за пускане на пазара чрез традиционна реклама.
Но дори и само няколко души да споделят вашите публикации, това   е изключително ефективен начин за достигане до нови клиенти. 
Защо? Защото, когато хората видят вашето съдържание, те виждат, че е препоръчано от някой, на когото имат доверие или уважение, може би приятел или член на семейството и това ви дава мощен старт. Дори ако препоръката е само от някой, когото следят в Фейсбук.
 • Хората обичат безплатни неща
Кой не обича безплатното съдържание?
Давайки безплатна, полезна информация, вие давате на хората това, което искат, и това е чудесен начин да изградите отношения с тях.
 • Не ви струва много
Можете да започнете със маркетинг на съдържанието с малки или дори нулеви първоначални инвестиции. Уебсайтът със сигурност помага, но хората все пак ще споделят и оценят публикация, написана в безплатен блог или платформа за социални медии като фейсбук.
2. Ето как хората вземат решение за покупка:
Хората не са склонни да вземат бързи решения за покупка онлайн. Те предпочитат да използват цялата информация, за да им помогне да сравнят продуктите и да направят проучване.
80% от хората правят онлайн проучване, преди да направят покупки дори на малки предмети като книги, музика и филми. 
Така че очакването на непознати да купуват веднага е нереалистично, особено ако марката ви не е добре позната. По -ефективно е първо да се ангажирате с тях, да им дадете информация, която да им помогне с техните проучвания, и да се опитате да изградите доверие, така че когато купуват, да купуват от вас.
 • Вие изграждате своя профил
Много от хората, които четат публикациите ви или гледат видеоклиповете ви, някои от тях може би никога няма да купят нищо от вас. Но дори и така усилията не са напразни. Тези хора стават ваши фенове и ще споделят публикациите ви и по този начин ще ги разпространяват. Вие изграждате осведоменост за марката, печелите доверие във вас и бизнеса ви. 
 • Дългосрочна устойчивост
Когато направите платена реклама, получавате посетители и евентуално клиенти. Но след това, когато хората вече не виждат тази реклама, връзката с вас приключва. Връщате се на изходна позиция – освен ако не платите отново … и отново … и отново.
Популярен блог или видеоклип, от друга страна, може да ви осигури нови клиенти в продължение на години. Можете да получите хиляди нови посетители за публикация или видео в Ютуб, които сте създали преди 2 години.
Аз имам изграден ютуб канал, от където ме намират много потенциални клиенти, които са гледали моите видеа, създадени преди време. Те се свързват с мен и стават мои клиенти, защото аз съм създала връзка с тях чрез видеата, позиционирала съм се като експерт и сам изградила доверие в тях.
Колкото повече добро съдържание произвеждате и колкото по -популярни ставате, толкова повече трафикът ви се увеличава, както за нови публикации, така и за стари. Маркетингът на съдържанието има чудесен дълготраен ефект, за разлика от плащането на реклама, което е с краткосрочен ефект. Разбира се аз не отричам рекламите и най-добрия вариант е да използваме комбинирано и двата метода – маркетингът на  съдържание и рекламиране.
3. Предизвикателства за преодоляване
Въпреки че маркетингът на съдържанието има много предимства, той не е панацея. Има и значителни недостатъци.
 • Всички други го правят
86% от бизнесите използват маркетинг на съдържанието. Докато популярността на маркетингът на   съдържанието е аргумент в полза на използването му, тази популярност означава също, че това е много претъпкана пътека.
В каквато и индустрия да се намирате, вероятно вече има стотици или дори хиляди блогове, подкасти и канали в YouTube, обхващащи вашата тема. Самият обем от всичко това води до „претоварване с информация“. За това е трудно да се откроиш и да спечелиш публика.
 • Това отнема време и усилия
Въпреки че са необходими малко парични инвестиции, ще трябва да отделите много часове и много усилия за това.
Независимо дали съставяте публикации в блога, записвате подкасти, записвате видеа, маркетингът на съдържанието изсмуква времето и енергията, които иначе бихте отделили за други дейности за вашия бизнес. И може да не видите възвръщаемост за дълго време.
Можете да наемете някой, който да го направи, разбира се, но това може да е скъпо. И трябва да внимавате кого наемате, защото автентичността и надеждността са от ключово значение. Лошата или неясно представена информация ще навреди на репутацията ви също толкова, колкото добрата информация ще я изгради.
 • Трудно е да се измери успеха
Как можете да разберете дали го правите правилно? Увеличен трафик на уебсайт? Повече последователи в социалните медии? По -голям списък с имейли? Или трябва да го измервате само въз основа на реално привлечени клиенти?
Ами ако не виждате много осезаем растеж, но получавате положителни коментари и ангажираност и изграждате своя профил с потенциални клиенти и влиятелни хора в бранша? Това достатъчно ли е?
4. Стратегии за маркетинга на съдържанието
Вече имаме яснота какво е маркетинг съдържание и разгледахме основните му плюсове и минуси.
И така, какви стратегии можете да използвате, за да постигнете успех във вашето маркетинг съдържание?
Изберете вашите канали
Както споменах по -рано, има много различни начини за извършване на маркетинг съдържание. 
 • Напишете блог
 • Създайте аудио подкаст
 • Снимайте видеоклипове и ги публикувайте в YouTube или другаде
 • Създайте забавна, информативна и споделяема инфографика
 • Напишете електронни книги и ги разпространете на вашия уебсайт и другаде
 • Провеждане на безплатен уебинар
 • Използвайте имейл маркетинг
Добрата стратегия за маркетингът на съдържанието вероятно ще включва няколко от тях, но е важно да се разпространявате добре. По-добре е да изберете няколко  канала и да се показвате редовно, отколкото да имате половинчато „присъствие“ навсякъде.
Аз използвам ютуб канал и фейсбук, правя уебинари, имам уебсайт, пиша статии в блога и използвам имейл маркетинг.
Затова направете оценка на уменията си и решете кои от тях можете да използвате най -добре. Имате ли индивидуални и презентационни умения за създаване на забавни, ангажиращи видеоклипове? По -удобно ли ви е писането? Как са техническите ви умения във всяка област? 
Когато избирате канали, които да използвате за маркетинг  съдържание, помислете също какво се опитвате да постигнете, какво търси вашата целева аудитория и как изглежда конкуренцията. 
 • Не бъдете скучни
Ако искате вашият маркетинг на съдържание да бъде популярен, трябва да го направите лично, ангажиращо, информативно и поне донякъде забавно за четене или гледане. 
Не мислете за това като за „създаване на съдържание“ – опитайте се вместо това да разказвате истории или да обучавате вашите клиенти на нещата от които се интересуват. Вероятно ще бъде по -интересно както за вас, така и за вашата публика.
 • Направете план за преобразуване
Лесно е да се хванете за предизвикателството да създадете страхотно съдържание и да забравите, че това е маркетингова стратегия. В един момент ще трябва да превърнете всички тези посетители или последователи в платени клиенти.
Ако публикувате съдържанието си в социалните медии или другаде, ще трябва да го свързвате с вашия уебсайт, като посочвате примамливи причини хората да кликнат върху него. 
И вашият сайт трябва да бъде настроен да приема посетители и да ги насърчава да се регистрират със специална целева страница към вашия имейл лист.
След това ще трябва да настроите маркетингова кампания по имейл, за да превърнете тези регистрирани посетители в платени клиенти.
И ако пишете блог на собствения си сайт, уверете се, че сайтът е настроен да насърчава хората да направят нещо повече от просто да прочетат тази статия и да напуснат. Има много възможности да направите вашия сайт по -„лепкав“, като например изскачащи или да се показват в долната част на публикацията формуляри за регистрация по имейл, включително призиви за действие в публикацията, свързване със свързано съдържание – други ваши блог постове и др. 
Може също да предложите кратки електронни книги или видео обучения,  за които хората трябва да се регистрират, за да ги получават.
Надявам се, че тази статия ви е дала ясна представа какво е маркетингът на съдържанието и как може да помогне на вашия бизнес да привлече повече клиенти.  Това е голяма тема, затова имам планирани още много уроци, които представям в Бизнес клуба – Маркетинг Лидер
Лудост е да правите едно и също нещо отново и отново и да очаквате различни резултати е казал Алберт Айнщайн
Имате ли достатъчно клиенти, чудите ле се как да продавате повече.
Чудите ли се кого да попитате, от кого  да поискате мнение и къде да срещнете хора с вашите проблеми и вече минали по този път?
Вече има такова място – Бизнес клуб „Маркетинг Лидер“
Кликнете на бутона и се присъединете в клуба СЕГА:

Вашият коментар