Как да използваме Instagram като фуния за продажби без реклами?

Първо, потенциалните клиенти трябва да се запознаят с вашата марка след това те ще се заинтригуват  какво предлагате. Следващата стъпка е да започнат да желаят това, което предлагате и ще са на ръба да станат ваши  клиенти. Това по същество е пътуването на клиента към вас и вашата марка.
Instagram има толкова много страхотни функции, които да помогнат на клиентите да преминат по това пътуване. 
За да създадем интерес, се нуждаем последователите ни да се ангажират с нашите публикации, като използват коментари, споделяния и директни съобщения.
След това, за да генерираме желание, се нуждаем от потенциални клиенти. Тези, които се абонират за нашия имел лист или отговорят на анкетата ни се придвижват в по долната част на фунията.
И накрая, за да привлечем клиенти, се нуждаем от продажби.
Графиката на „фунията“ е  широка отгоре и тясна отдолу  и това съответства къде трябва да бъде фокусирано нашето съдържание. 
Повечето ви последователи ще ви опознаят. По-малък брой ще бъдат заинтересовани от това, което предлагате. Още по-малък брой от хора ще поискат заплатят в замяна на това, което предлагате. И тогава още по-малка група ще станат клиенти.
Така че по-голямата част от вашето съдържание в Instagram трябва да се фокусира върху съдържание, което ви носи информираност. 
По-малка част от вашето съдържание трябва да се съсредоточи върху тава, да уведомите хората какво предлагате и да ги насърчите да се ангажират с вас. 
Още по-малка част от съдържанието ще изгради желание за това, което предлагате, и ще обясни трансформацията, която им дава вашият продукт или оферта. 
Най-малката част от вашето съдържание ще бъде свързана с продажбите.
Няма да правите всички тези фази еднакво. В по-голямата си част ще се съсредоточите върху тази най-голяма фаза на информираност и  осъзнаване.

Най-широката част на фунията – Видимост и информираност

Може просто да сте фокусирани върху разрастването на вашата топла аудитория. Може би сте в Instagram, за да получите повече последователи и потенциални клиенти. Можете също така да сте във фазата на видимост и информираност, ако искате да бъдете разглеждани като експерт във вашата ниша. Може би имате установен бизнес и клиенти, а сега искате хората във вашия бранш да ви познават.
По същество, ако искате растеж, вие сте в първата фаза на фунията – видимост и информираност.
Когато сте в първата част на фунията, чудесна идея е да включите хаштагове във вашите истории. Разликата между използването на хаштагове във вашите истории спрямо публикации е, че при публикациите  хаштаговете трябва да бъдат за специфична ниша. С историите хаштаговете трябва да бъдат широки.
Хаштаготе на истории трябва да бъдат в целия бранш, защото хората могат да следват хаштагове и са по-малко склонни да следват по-малките, по-нишови хаштагове. Имате само 24 часа преди историята да изчезне и искате да получите възможно най-голяма видимост. Ако използвате хаштагове в историята си, хората могат да го видят, дори ако не ви следват.
Когато сте във фазата на Видимост – публикувайте своите видеоклипове в YouTube и след това ги пренасочвайте на IGTV канала си в Инстаграм.

Втората част на фунията – Ангажиране

След като достигнете определен брой последователи в Instagram, обърнете се към тези последователи и поискайте обратна връзка. Трябва да се ангажирате с тях, така че те да се ангажират с вас.
Ако имате идея за продукт или оферта, представете я в Инстаграм, за да разберете, дали хората се интересуват от нея. 
Има няколко страхотни стикера, които можете да използвате във вашите истории, за да увеличите ангажираността. 
Единият е стикерът за анкета, който насърчава хората да натиснат един бутон и да се ангажират с вашата история. Има и стикер за въпроси, който ви позволява да напишете отворен въпрос и хората да отговорят.
Аз харесвам и стикера за обратно броене. Хората могат да следят това отброяване и да получават известия, когато приключи. 

Третата част на фунията – Желание за покупка

Едно е някой да каже, че се интересува, а друго е да предприеме действия. 
Генерирайте потенциални клиенти чрез биографията си, която трябва да е много конкретна.
Опцията анкети с отговори  „да“ или „не“ и много подходяща за тази част на фунията.
Можете да видите кой е отговорил на анкетата и да се свържете с него.
Instagram поставя малко бутонче  самолетче до името на последователите, чрез което мажете да се свържете с тях и да им изпратите линк с връзка към вашия бизнес. Няма ограничение за броя връзки, които можете да изпратите на лични съобщения.

Последна част на фунията – Закриване на продажбите

В последната част – Продажби стартирайте офертата си на живо. Отговаряйте на всички въпроси в последната фаза. Повтаряйте офертата си отново и отново. Уведомявайте хората за крайния срок или увеличението на цената. Трябва да сте ясни и да уведомите хората за всички подробности около офертата.
Включете призив за действие във вашите надписи, биография или истории.
Направете поредица от поне три истории за затваряне на продажбите. 
Първата история е контекстът на това, което ще споделите. 
Втората история е нещо, което споделяте с тях, като например факта, че е последният ден, за да получите 25% отстъпка. 
Последната история трябва да бъде призив за действие, просто за да накарате хората да отговорят на вашата история с всякакви въпроси или коментари. Когато те отговорят на вашата история, това ще създаде директен контакт между вас и там наистина ще затворите продажбите=
Желаеш ли заедно да изградим твоята СИСТЕМА за успешен онлайн бизнес през следващите 5 месеца, кликни на бутона и кандидатствай за БЕЗПЛАТНА опознавателна

Вашият коментар