Силата на благодарността

Ако мога да ви дам един магически еликсир, който ще ви накара да сте щастливи, по-здрави, по-оптимистични и по-продуктивни. Този еликсир не струва нищо и  изисква много малко усилия, за да го използвате.
Но за съжаление, аз не разполагам с такъв еликсир, който ще направи тези неща. Но всеки от нас има нещо още по-добро, отколкото еликсира.
Благодарността.
Науката ни казва, че “отношението на благодарност” е добър избор. Да бъдем по-благодарни, по-често ни прави по-щастливи и по-оптимистични
Ето пет причини да бъдете  благодарни и които ще  подобрят вашата продуктивност и резултати:
Благодарността привлича това, което искаме.
Универсалният Закон на привличането гласи, че ще привлечем в нашия живот нещата, които мислим  и да се съсредоточим върху тях.  Когато сме благодарни ние  се съсредоточаваме по-ясно към това, което искаме в живота си – и привличаме повече от тези неща в своя живот.
Благодарността подобрява взаимоотношенията.
Като малки деца са ни учили, че е важно да  казваме “благодаря”.  Този урок от детството е изключително мощен.
Когато ние съзнателно практикуваме  благодарност към хората, ситуациите и ресурси около нас, ние започваме да  привличаме  по-добри взаимоотношения и резултати.
Благодарността намалява негативизма.
 Трудно е да бъдете негативни, когато си мислите за неща, за които сте благодарни. Благодарността е един от най-бързите начини да подобрите настроението си.
Благодарността подобрява решаването на проблеми.
 Твърде често ние гледаме на решаването на проблемите като нещо много трудно. Когато мислим за това за което сме благодарни ние  отваряме съзнанието си до нови възможности и връзки. Ние също така въвеждаме  решаването на проблемна ситуация с перспектива за подобрение и възможности, отколкото предизвикателство или проблем.
Благодарността ни помага да се научим.
 Всеки тъмен облак има сребърна подплата. Зад всеки проблем се крие една възможност. Да бъдем благодарни за нашата  ситуация – дори и ако не ни харесва всичко – ни позволява да бъдем благодарни за възможността да научим нещо ново.
Това е добре, но как?
 ОК всичко  звучи чудесно, но как можем да бъдем  благодарни  по-често?
Това е много лесно.
1.Направете списък на пет неща, за които сте благодарни точно сега. Те могат да бъдат големи неща (като вашето семейство) или малки неща (като например факта, че някой държи вратата отворена за вас тази сутрин). Направете го сега.
 2.Позволете  на себе си да се чувствате добре за тези неща.
3.Ако има човек, на когото можете да благодарите и да покажете благодарност, направете това сега (бързо обаждане или имейл е едно добро начало!).
 Благодарността е отношение. Благодарността е избор. Благодарността е навик.
 Не е важно кой ще получи благодарността. По-важно е вие да я изпитате. Отношението на благодарност е всъщност отношение, което включва волност, щедрост и щастие. Ето защо ви предлагаме да намерите неща, за които да сте благодарни. Важното е вие да изпитате радостта от това, че се чувствате благодарни. Защото когато човек изпитва благодарност, той се чувства добре.

Вашият коментар